Laventelisiirappi

 

Mulla on käynyt onni. Olen aivan vahingossa ostanut puutarhakaupasta laventelilajikkeen, joka kestää talven yli ja viihtyy kukkapenkissäni. Se on kasvanut valtavasti ja kerää paljon kimalaisia ja perhosia. Tänä vuonna päätin käyttää laventelia keittiössäkin ja siitä syntyikin jo laventeli-omenakompotti ja nyt valmistin siirappia. Laventelisiirappi sopii lähinnä juomiin. Ehkä sitä voisi käyttää leivontaankin, täytyypä kokeilla.

Loput laventelit meinaan kuivata ja ommella tuoksupusseiksi. Ranskalainen tätini opetti minulle miten tehdään laventelista punottuja tuoksunyyttejä. Siinä kukat jäivät nyytin sisään ja varret mudostivat ympärille korin. Harmittaa, että en muista miten niitä tehtiin.

Hyvä juoma tuli, kun mittasin 0,25 dl siirappia ja 1,5 dl vichyä ja puristin joukkoon sitruunaa. Juoman pitää olla kylmää, jotta se taittaa makeutta paremmin. Loistava drinkki tulisi varmasti vodkasta, siirapista ja sitruuna- tai greippilimusta.

Laventelisiirappi

n. 3 dl

4 dl vettä

3 dl sokeria

1 dl laventelinlehtiä

10 kukkaa

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 6 minuuttia ilman kantta. Anna siirapin jäähtyä kattilassa ja siivilöi siirappi keittämällä desinfioituun lasipulloon tai purkkiin.

Ryöppää kaksi laventelikukkaa kastamalla ne 10 sekunniksi kiehuvaan veteen ja laita sitten siirappiin. Kukka päästää siirappiin vielä lisämakua. Siirappi säilyy jääkaapissa muutaman viikon.

CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *