Helppo naudanliha phô

Mieheni on hyvä valmistamaan kaikkia aasialaisia ja meksikolaisia ruokia. Phô -keitosta on tullut meidän kaikkien lemppari.  Tämä versio on hyvä ja helppo. Lientä kannattaa maistella paljon valmistuksen aikana ja lisäillä makuja mielen mukaan. Meidän marketissa sattui olemaan naudan sisäfilee alennuksessa, joten hemmottelimme itseämme laadukkaalla lihalla. Keittoon voi myös käyttää jo kypsennettyä, edellisen päivän paistia ohueksi leikattuna. Liemeen käytettiin vietnamilaisia lihaliemikuutioita, joista tuli aika autenttista makua.

Tämän reseptin valmistaminen vaatii retkeä aasialaiseen elintarvikeliikkeeseen. Itse käyn niissä sen verran harvoin, että haluan mennä aina ajan kanssa, jotta voin tehdä löytöjä ja saada ideoita. Mies kun käy noissa kaupoissa, hän raijaa kotiin aina purkki tolkulla kastikkeita ja erilaisia chilejä. Ja kyllä, niitä on hyllyt pullollaan.

Jos et ole vietnamilaista Phô -keittoa vielä maistanut, sen juju on liemessä, joka on täyteläinen ja mausteinen. Makuina anis, kaneli, inkivääri, korianteri, chili, kalakastike ja soija. Kun liemi on keitetty, tilpehöörit laitetaan kulhoon, kiehuva liemi päälle, parin minuutin odotus ja sitten nauttimaan. Vaikka tämä keitto on täydellinen pakkaspäivän illalliseksi sen kuumuuden ja mausteisuuden vuoksi, se on mielestäni myös upea kesäruoka, sillä liemi on maukasta ja voit itse päättää paljonko nuudelia tai lihaa laitat. Keitosta ei tule ähkyä ja tulisuus sopii kuumaan kesäpäiväänkin.

Phô-keitto 

Neljälle+

800 g naudan sisäfileetä tai muuta laadukasta osaa. Myös possun sisäfilee käy.

2 rkl rypsiöljyä

3,5 rkl kalakastiketta

1,5 rkl inkivääritahnaa

2 ansitähteä

1 tl kanelia

3 rkl soijakastiketta

1 rkl ruokosokeria

2-4 linnunsilmä chiliä maun mukaan (todella tulisia) voit käyttää myös muita chilejä maun mukaan.

2,5 litraa vettä

2 vietnamilaista lihaliemikuutiota (tai tavallisia lihakuutioita, mikäli muuta ei ole saatavilla)

200 g leveitä riisinuudeleita

1-2 ruukkua korianteria (meillä menee korianteria paljon keiton päälle)

3 kevätsipulin vartta, jos kevätsipulia ei ole, ruohosipuli käy myös.

200 g ruskeita herkkusieniä

Laita liha 2-3 tuntia ennen pakkaseen. Jähmeänä siitä saa leikattua ihanan ohuita viipaleita.

Laita nuudelit likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Niiden olisi hyä ehtiä liota ainakin tunti. Hienonna chilit. Suosittelen hienontamiseen hansikkaita tai pese kädet kunnolla hienontamisen jälkeen. Leikkaa korianterista pitkät varret ja hienonna ne.

Mittaa öljy ja kaikki mausteet, korianterin varret ja chilit keittokattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehahtaa. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä lientä hiljaisella kannella peitettynä ainakin 30 minuuttia.

Leikkaa liha ohuen ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä ja jätä odottamaan.

Leikkaa sienet ohuehkoiksi viipaleiksi ja lisää ne keittoon keittämisen loppuvaiheessa.

Hienonna jäljelle jääneet korianterin lehdet  ja leikkaa sipulit viipaleiksi varsineen.

Kun liemi on valmis, ota kulhoon lionneita nuudeleita ja levitä päälle lihaviipaleita. Kaada päälle kiehuva liemi niin, että lihat peittyvät. Ripottele päälle runsaasti korianteria ja kevätsipulia. odota pari minuuttia lihan kypsymistä ja nuudeleiden pehmenemistä ja nauti.

 

CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *