Omenaa ja laventelia

Omena-laventelihilloke on nopea ja helppo tehdä. Olen saanut meidän omenapuun äitienpäivälahjaksi ja tämä on nyt kolmas tai neljäs vuosi, kun sen omenasatoa voi sanoa sadoksi. Taistelin pari ensimmäistä vuotta jonkun omenasyöpäläisen kanssa. Muumio-omenoita ja jotain harsoa rypistyvissä lehdissä. Poistin käsin aina kaiken harson ja muumioituneet omenat enkä antanut niiden pudota maahan. Tämä vuosi näyttää hyvältä ja sato on suurempi kuin koskaan.

Meidän omenat on tosi aikaisia. Ne on myös pieniä ja suht jauhoisia rakenteeltaan. Onneksi niissä on hieman kirpeyttä, etenkin kuoren kanssa. Parhaiten niistä tekee hilloa ja kompottia. Nyt tein satsin pikahilloketta ja maustoin sen laventelilla, koska mulla on upea laventelipensas pihassa ja yritän nyt opetella hyödyntämään sitä. Laventelin sijaan voi käyttää rosmariinia. Sekin on ihanaa. Rosmariinia voi laitaa reilummin kuin laventelia, josta tulee helposti hajuveden makuista.

Hilloketta voi laittaa aamupalapuuroon, jogurttiin tai smoothieen. Tämä provencelaisen makuinen hilloke sopii myös juustojen kanssa. Toki sitä voi myös laittaa lehtitaikinalevyn sisään ja tarjota chausson au pommes -tyyppisesti, eli torttuina.

Omena-laventelihilloke

n. 0,5 l hilloketta

2  litraa omenoita paloiteltuna

1 rkl laventelinlehtiä hienonnettuna

1 dl sokeria

3 laventelin kukkaa

Pese omenat ja paloittele muutaman senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Irrota lehdet laventelinoksasta, huuhtele vedessä ja hienonna.

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan sokeri. Jos omenasi ovat kovin happamia, lisää hieman sokeria. Laita joukkoon laventelinlehdet ja sulata sokeria hetki niin, että osa sokerista saa hieman paahteista väriä. Lisää joukkoon omenat, sekoita ja keitä keskilämmöllä kunnes omenoiden rakenne hieman pehmenee. Nosta lieden lämpö kovimmalle ja keitä välillä sekoittaen, kunnes neste haihtuu kattilan pohjalta.

Ryöppää laventelinkukat. Kiehauta hieman vettä ja kasta kukat varsineen kiehuvaan veteen 10 sekunniksi. Upota kukat hillokkeeseen.

Tämä hilloke on tarkoitettu syötäväksi lähipäivinä. Jos haluat säilöä, niin toimi yleisten säilöntäohjeiden mukaisesti.

 

 

CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *