Kahdeksan tunnin chili con carne

Okei, kahdeksan tuntia saattaa kuulostaa hurjalta, mutta it’s all woth it! Itse valmistamiseen ei mene kuin puolisen tuntia ja sitten vain uuniin yöksi. Itse aloitin valmistamisen keskipäivällä myöhäistä päivällistä varten. Yleensä teen chili con carnen jauhelihasta ja helppona arkiversiona ilman uunia ja hauduttamista. Pyysin miestä tuomaan raaka-aineet luullen, että saan jauhelihaa, mutta hän toikin kokonaisen 1,5 kg paistin. Vähän ärsytti aluksi, kun olisin halunnut päästä ruoanlaitosta helpolla, mutta itseasiassa, kun aloitin aikaisin, pääsin ihan yhtä helpolla kuin pikaversiollani.

Tästä tuli niin hyvää! Neljä henkeä söi tästä kahtena päivänä täydet päivälliset. Ekana päivänä riisin kera ja tokana päivänä burriton muodossa.

 

Kahdeksan tunnin chili con carne

1,5 kg naudan paistia

voita

4 sipulia

5 valkosipulinkynttä

2 isoa punaista chiliä

1 keskikokoinen porkkana

1 varsisellerin varsi

1 rkl savupaprikaa

0,5 rkl juustokuminaa

1 tl kokonaisia mustapippureita

1 tl merisuolaa

1 tl savusuolaa

3 rkl tomaattipyreetä

1 rkl oreganoa

2 prk kokonaisia kuorittuja tomaatteja

0,5 tölkkiä vettä

2 prk kidney-papuja

kevätsipulia

(riisiä tai maissitortilloja, valmis cheddarkastiketta tai raastetta)

Ota liha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistusta. Leikkaa liha 3 cm viipaleiksi poikkisyin ja leikkaa viipaleet kuutioiksi.

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen. Kuori ja leikkaa sipulit noin senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi ja porkkana ja varsiselleri ohuiksi viipaleiksi. Sulata pari ruokalusikallista voita padassa ja ruskista lihapalat kahdessa tai kolmessa erässä, ja nosta sivuun odottamaan. Ripottele päälle hieman suolaa. Lisää pataan hieman oliiviöljyä ja kuullota kasvikset. Hienonna sillä aikaa chilit ja valkosipuli ja lisää pataan. Kuullota vielä hetki. Lisää lihat pataan. Lisää sitten tomaattipyree ja kaikki mausteet ja kuullota hetki.

Lisää tomaatit ja vesi, kiehauta, sekoita ja nosta uuniin kansi päällä kuudeksi tunniksi. Kuuden tunnin päästä, valuta papupurkeista suurin osa leimestä pois, vaan ei kaikkea ja kaada pataan. Sekoita ja nosta uuniin vielä kahdeksi tunniksi.

Maista suola ja lisää maun mukaan. Tsekkaa välillä myös nesteen määrä ja lisää hieman tarvittaessa. Jos pata on liian nestemäistä, anna hautua puolisen tuntia ilman kantta. Ja huom! chili ei mene pilalle, jos se on uunissa pidempäänkin.

Jos pata on uunissa yön yli ja ruoka syödään päivällä, voit lisätä pavut vasta lämmitysvaiheessa. Lämmitä pataa liedellä hiljaisella lämmöllä ainakin puoli tuntia. Tosin herkullisempi tulee, kun pavut saavat muhia kastikkeessa sen pari tuntia.

Tarjoa chili con carne riisin ja créme fraîchen kera tai tortilloihin käärittynä, päällä valmista  cheddarkastiketta tai juustoraastetta.

CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *