Savusuolainen lohikeitto

Lohikeitto on kyllä ihan parasta, kun se on hyvin tehty. Olen valmistanut lohikeittoa ravintolassa, jossa kyseinen herkku oli ravintolan bravuuri. On siis tullut mietittyä lohikeiton sielunelämää vähän enemmänkin. Kyse on pienistä nyansseista, suolan ja kerman tasapainosta, hyvästä kalasta ja parasta tietysti tulee itse tehdyllä liemellä. Tämä resepti on nopea arkiversio ja liemi on muka -itse tehty. Siihen on kikka, että liemikuutioliemeen saa itse tehdyn maun. Kesän aikana teen kyllä oman kalaliemen alusta saakka ja kirjoitan reseptin tänne.

Minun arkisen lohikeittoni salaisuus on siis liemi ja Ystävän suola. Ystävän suola on erityisen upean makuinen, koska se saa maukunsa Ben Henrikssonin kalasavustamon savuista. Tätä suolaa ei saa ihan mistä vain, ikäväkyllä. Heinon tukusta saa ja Ben Henrikssonin kalasavustamon myymälästä, joistain K-supermarketeista ja Fishermans food -myymälästä. Jos et saa käsiisi Ystävän suolaa, voit käyttää normaalia savusuolaa.

Ja hei, erittäin tärkeä osa tätä ruokaa on tosi rapeaksi paahdettu ruisleipä.

 

Savusuolainen lohikeitto

Neljälle

2 kookasta porkkanaa

1 iso sipuli

3-4 isoa kiinteää perunaa

1/2 ruukku tilliä

0,5 tl fenkolinsiemeniä

1,5 l vettä

1 kalaliemikuutio

2-3 rkl rypsiöljyä

2 dl kermaa

2-3 tl karkeaa savusuolaa

800 g kirjolohta

2 vartta kevätsipulia

ruisleipää ja voita

Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa sipuli reiluiksi paloiksi, kuori perunat ja leikkaa ne noin kuuteen osaan, hienonnat puolet tilliruukun tillistä. Murskaa fenkolinsiemenet morttelilla tai veitsen avulla. Ota kerma huoneenlämpöön.

Valmista kalaliemi mikrossa tai kattilassa sulattamalla liemikuutio kiehuvaan veteen.

Lorauta paksupohjaiseen keittokattilaan noin 2-3 ruokalusikallista öljyä. Kuullota porkkanat, sipulit, tilli ja fenkolinsiemenet keskilämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää kalaliemi. Kun liemi kiehuu, lisää perunat. Sulje kansi ja keitä noin 30 minuuttia hiljaisella. Poista  lohifileestä nahka, nypi mahdolliset ruodot ja leikkaa liha reilun kokoisiksi (n. 4 cm) kuutioiksi. Hienonna kaksi kevätsipulin vartta.

Kun kasvikset ovat kypsiä, tai oikeastaan pysyvät juuri ja juuri kasassa, lisää kerma ja suola. Anna kiehahtaa. Maista suola. Suola saa maistua. Lisää kalakuutiot, keitä noin 4 minuuttia, kunnes lohenpalat ovat juuri ja juuri kypsiä. Maista vielä suola ja lisää tarvittaessa.

Tarjoa keitto rapeaksi paahdetun ruisleivän ja kevätispulin kera.

 

 

CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *