Zhoug, raikkaan tulinen itämainen pesto

Kuulin tästä itämaisesta tai tarkemmin jemeniläisestä  herkkukastikkeesta ensimmäisen kerran kuvauksissa muutama päivä sitten. Kuvaaja Ofer Amir valmisti upeaa hummusta ja sekoitti siihen mausteeksi tätä ihanaa vihreää, raikasta ja tulista kastiketta. Reseptiään hän ei tietenkään jakanut, mutta kaivelin internetin syvyyksistä muutaman reseptin ja tein niistä ja maistamastani kastikkeesta oman versioni. Jotkut tekevät tämän jalopenoilla,  ilmeisesti perinteisempi raaka-aine on vihreä chili. Meillä sattui nyt olemaan jalopenoja purkissa, joten käytin nyt niitä.

Zhoug käy antamaan lisämakua hummukseen. Jogurtin kanssa sekoitettuna se käy dippinä tai kastikkeena tai sellaisenaan erilaisiin wrappeihin sekä itämaiseen tyyliin että meksikolaiseen. Aion itse kokeilla grillattujen kasvisten ja lihan kanssa. Parasta tässä kastikkeessa on sen raikkaus. Sitruuna ja korianteri taittaa tulisuutta mukavasti. Jos korianteri ei maistu, lehtipersilja käy  hyvin myös. Niin ja minttu, sekin sopisi varmasti upeasti.

 

Zhoug

1 ruukku korianteria

4 kokonaisen jalopenon verran säilöttyjä viipaleita tai tuoreita vihreitä chilejä

1 valkosipulinkynsi

3  hyppysellistä juustokuminaa

2 hyppysellistä kardemummaa

2 hyppysellistä suolaa (jos käytätä vihreää tuoretta chiliä, suolaa tarvitaan varmaan hieman enemmän)

0,5 tl chilihiutaleita

4 rkl oliiviöljyä

1/2 pienen sitruunan mehu

Hienonna kaikki ainekset ja nosta korkeareunaiseen kulhoon. Lisää mausteet, öljy ja sitruunamehu ja soseuta karkeaksi seokseksi sauvasekoittimella. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Zhoug säilyy hyvin jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

Perinteisesti zhoug tehdään morttelilla. Valkosipuli, jalopenot tai chili, korianteri ja mausteet hienonnetaan ja murskataan morttelilla. Sitten öljy ja sitruunamehu sekoitetaan joukkoon.

CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *