Äidin bolognese

Tässä on resepti meidän perheen bologneseen. Opin reseptin äidiltäni, joka valmisti tätä jo ranskassa asuessamme. Tämä on arkiherkku, johon voi käyttää aikaa tai sitten ei. Haudutettuna aina parempi, mutta hirveän hyvää myös puolen tunnin versiona.

Teen tätä usein aika paljon (800 g jauhelihaa), seuraavana päivänä jatkan kermalla tai teen pitsoja. Kasvissyöjätyttärelle teen version kaupan pakkasesta saatavalla Hälsans Kökin valmiiksi turvotetusta soijarouheesta. Se on osoittautunut parhaaksi tähän ja käytetään kuten jauhelihaa. Usko tai älä, bolognese maistuu upealta myös oikein täyteläisen perunamuusin kanssa.

 

Äidin bolognese 

neljälle

1 iso sipuli

1 kookas porkkana

4 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

400 g naudan jauhelihaa

2 tl suolaa (tai maun mukaan)

reilusti mustapippuria myllystä

3 rkl tomaattipyreetä

(1 dl punaviiniä viikonloppuversioon)

2 tl herbes du provence yrttiseosta

2 laakerinlehteä

2 tölkkiä kokonaisia kuorittuja tomaatteja

Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa sipuli reiluiksi paloiksi. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen kyljellä, kuori ja hienonna.

Kuumenna pannulla reilusti oliiviöljyä. Kuullota sipuli ja porkkana. Lisää jauheliha pannulle sormin murennettuna. Paista jauhelihaa kohtalaisen kuumalla, jotta se ruskistuu, sekoittele välillä, jotta sipulit ja porkkanat eivät pala, saavat toki ruskistua.

Lisää valkosipuli, suola, mustapippuri ja yrtti. Lisää sitten tomaattipyree ja laakerin lehdet, paista hetki. Paloittele tomaatit saksilla tölkissä ja kaada jauhelihan joukkoon. Sekoita, anna nesteen haihtua ja laita kansi päälle. Anna hautua hiljaisella 10-15 minuuttia.

Jos sinulla on aikaa tehdä viikonloppuversio, lisää 1 dl punaviiniä tomaattipyreen jälkeen. Anna keittyä kasaan ja jatka kuten ohjeessa yllä. Lisäksi, älä anna nesteen haihtua tomaattien lisäämisen jäljeen, vaan laita kansi päälle ja anna muhia hiljaisella 45 min. välillä sekoitellen. Voit laittaa hautumaan myös uuniin. 180 c ja 45 min. – 1h kannellisessa padassa. Jos nestettä haihtuu liikaa, voit lisätä hieman vettä, mutta tämän bolon kuuluu olla paksua ja tomaattista.

 

 

CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *