Artisokkaa! Pakko saada!

Ihan kauhea himo iski! En tiedä miksen ole aikaisemmin tehnyt tätä lapsuusaikojeni herkkua. 
Todella helppo tehdä!
Keitetty latva-artisokka kastikkeineen on mitä loistavin alkupala dinnerillä. Sen syöminen kestää pitkään, ja artisokan kanssa askarrellessa juttu luistaa. Tämä sopisi täydellisesti myös tapas -illallisen kuningattareksi muiden pikkunaposteltavien seuraksi.
Valitse kaupasta mahdollisimman kiinteä ja vihreä artisokka, jonka lehdet eivät ole ruskistuneita ja ne ovat käpymäisesti suht kiinni. Yksi artisokka jokaiselle syöjälle. Puolikaskin käy, jos pääruoka on kovin täyttävää.
Ennen keittämistä, huuhtele artisokka vedellä ja laita ylösalaisin valumaan. Leikkaa kanta niin, että artisokka pysyy lautasella pystyssä. Karsi alimmat pienet, mahdollisesti ruskettuneet tai kuivuneet lehdet pois. Jotkut leikkaavat lehtien kärjet saksilla tasaiseksi, mutta minusta se ei ole tarpeellista. Jos näin teet,  sivele leikatut pinnat sitruunalla, etteivät lehdet ruskistu.
Laita artisokka miedosti suolattuun kiehuvaan veteen, isoon kattilaan. Vamista, että artisokan ympärillä on tilaa ja se uppoaa veteen kokonaan. Keitä 40 min. Kun artisokka on valmis, valuta siitä kuuma vesi pois ja aseta tarjolle ranskalaisen vinegraitte -kastikkeen tai sitruunavoi -kastikkeen kanssa. 
Artisokan lehdet irrotetaan yksitellen, dipataan kastikkeeseen ja vedetään hampaiden läpi, jotta pehmeä artisokan liha irtoaa. Kun kaikki lehdet on imeskelty, jää jäljelle kaiken kruunaava sydän. Artisokan pohjan ”karvat” kuoritaan pois ja alta paljastuu suussasulava artisokan sydän. Aivan järjetöntä herkkua!
Itse söin artisokkani ihan yksin, keskellä päivää. Slowfoodia ja itsensä hemmottelua parhaimmillaan!

CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *