Chili con carne

Tämä on isän resepti. Tutustuin hänen kansainväliseen keittiövaiheeseensa aikuisena. 90 -luku oli cross-kitchenin kulta-aikaa. Isä oli muuttanut etelä-Ranskasta takaisin lähemmäs Pariisia ja asui perheineen valtavassa iki-vanhassa myllyssä (kyllä, vesimyllyissä on sitä jotakin). Isä oli aina halunnut taide-kouluun, mutta perheen painostuksesta opiskeli insinööriksi. Taiteellista puoltaan hän toteutti paitsi ruuissaan ja valokuvaamalla, mutta  myös toteuttamalla pieteetillä mittavia remontteja vanhoihin taloihinsa. Hän saattoi suunnitella huonekalutkin itse ja siustusmaku oli ja on edelleen pettämätön. Kävin hänen mukanaan huutokaupoissa ja vanhojen tavaroiden markkinoilla. Kerran, kun olin kymmenen vanha, olimme erään upean vanhan maatilan pihapiirissä järjestetyillä markkinoilla ja isä osti vanhan arkun. Siinä kaupanteon tiimellyksessä kurkkasin arkkuun ja hämmästyneenä hihkaisin: ”Mutta isä, tämä arkku on täynnä tavaraa!!!” Isä katsoi minua tuimasti ja vinkkasi olemaan hiljaa. Kotona sukelsin arkkuun, joka oli täynnä vanhoja kenkiä, asusteita ja erityisesti muistan valtavan strutsin sulista tehdyn viuhkan. Se ripustettiin piskuisen huoneeni seinälle. Viuhka kulki isäni mukana talosta taloon ja se löytyi myös täältä uudesta myllystä, eräästä vierashuoneesta…

Tarvitset, 4-6 henkilölle:

500g ruskeita papuja (keittämättömiä)
600g jauhelihaa (tai soijarouhetta)
3 vihreää paprikaa 
1punainen paprika
2-3 sipulia
250g kuorittuja tomaatteja
2rkl oliiviöljyä
1vajaa teelusikallinen 4épices -maustetta (ohje edellisessä postauksessa)
1-2 rkl juustokuminaa
suola, tuore korianteri, cayenne pippuria, tuorechiliä
1tl maizenaa

Jos keität pavut itse, liota pavut yön yli ja Kaada pavut isoon kattilaan, jossa      
runsaasti vettä, lisää maizena ja keitä 90min. 
Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi rinkuloiksi. Leikkaa paprikat kuutioiksi. Kuumenna öljy ja laita sipulit ja paprikat kuullottumaan kullan sävyisiksi. Lisää jauheliha ja nosta lieden lämpötilaa. Kun jauheliha on ruskistunut lisää valutetut tomaatit ja murskaa ne kauhalla. Mausta. Anna kypsyä 30 min. Lisää pavut ja anna kypsyä vielä 30 min. Leikkaa lopuksi päälle tuoretta korianteria.Tarjoile kuumana.


Tein chili con carnea koko perheelle. Ajanpuutteen vuoksi käytin purkkipapuja ( 3prk) Lisäsin maustamis -vaiheessa vain ihan vähän cayenne pippuria (se on yllättävän vahvaa, mutta haluan lasten tottuvan myös tuliseen ruokaan). Sitten siirsin lapsille sopivan annoksen muhimaan toiseen kattilaan, jonka jälkeen vasta lisäsin loput chilit. Päätin myös tarjota tämän chili con carnen fajitasten muodossa, sillä tiesin sen maistuvan lapsille niin paljon helpommin ja kaikenhan he sitten söivät. Chili con carne oli herkullista salaatinlehtien ja creme fraichen kanssa kokojyvä fajitakseen käärittynä. Itse olisin ehkä tarjonnut sen mieluiten kokojyvä riisin kanssa, unohtamatta nokaretta creme fraichea.


CategoriesYleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *